En Çok Okunanlar Kalite Kontrol

Troxler 3440 Kullanımı

Genelde hep teknoloji üzerine yazdığım makalelerden farklı bir makale yazmaya karar verdim. Yeni bir Kalite Kontrol kategorisi açıp mesleğim ile alakalı elimden geldiğince makale yazmaya çalışacağım. Bu ilk makalede size Troxler 3440 modeli mobil nükleer yoğunluk ve nem ölçer cihazın kullanımından bahsedeceğim.

Dikkat Radyasyon Var

Evet bu alet adı üstünde nükleer bir alet olduğu için maalesef (Cs-137 ve Am-241/Be) radyasyon barındırıyor. Ne işe yarar bu alet kısaca bahsedelim. İnşaat teknolojilerinde dolgu, yol sergisi, SSB (RCC) serilip sıkıştırıldıktan sonra birim hacim ağırlığın yakalanıp yakalanmadığını test etmek için kullanılır.




Peki neden radyasyon başka yöntemler yok mu? diye soracak olanlar. Elbette var, Kum konisi deneyi ile de bu sonuçları elde edebilirsiniz fakat kum konisi ile 10-20 dakikada alacağınız sonucu bunla dakikalar içinde alabilirsiniz.

Bu cihaz radyasyon barındırdığı için elimizden geldiğince uzak durmak ve muhafaza altında tutmak gereklidir. Lisanslama ve denetlenmesi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılmaktadır. Çalışma sahanızda mobil nükler yoğunluk ve nem ölçer cihaz kullanabilmeniz için kurumdan kurs görmüş ve sınavda başarı elde etmiş bir mühendis RKS (Radyasyondan Korunma Sorumlusu) olması gerekmektedir. Radyasyon çalışanı bu cihazı kullandığında mutlaka dozimetre takmalıdır. Tozimetre takılı olmadan çalışmamalıdır. Diğer birimlerde çalışan işçilere çok ilgi çekici gelen bu makineden uzak tutması gerekmekte ve işçileri bunun zararları hakkında bilgilendirmelidir.

Örnek TLD dozimetre

Dozimetre RKS sorumlusunun Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun kendine verdiği kullanıcı adı ve şifre ile personel bilgilerini girdikten sonra personele Dozimetre talep edebilmektedir.

 

Troxler 3440 Birim Değerini Değiştirmek

Eğer sıfır bir Troxler 3440 aldıysanız default birim değeri PCF olarak gelecektir. PCF nedir? Pound Per Cubic Foot – lb/ft3 amerikan yoğunluk birimidir. 100 pcf ortalama 1600 kg/m3 denk gelmektedir. Peki bunu nasıl değiştirebilir. Aracı firma ile iletişime geçerek değiştirebilirsiniz yada makaleyi okuyarak sizde değiştirebilirsiniz.

Önce bir defa SHIFT tuşuna basıp bırakınız ardından 9 nolu (üstünde SPECIAL yazan) tuşa basınız

YES tuşuna basarak menüde ilerleyin. Aşağıdaki ekran gelene kadar

9 numaralı tuşa basınız aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak

UNITS in PCF birim ağırlığımızın PCF olduğunu söylüyor. 2 numaralı tuşa basalım.

Birim Ağırlığımız Metric olarak değişti. Artık birim ağırlığını kg/m3 olarak okuyacaktır.



Troxler 3440 Yoğunluk Değeri Girmek

Laboratuvar ortamında yapılan deneyler sonucunda elde ettiğimiz ortalama birim ağırlığımızı cihazımıza tanıtarak yapılan testlerde sıkışma yüzdesini kendi hesaplayarak bize % olarak değer vermesi için baz alacağı birim ağırlığı tanıtmamız gerekiyor.

PROCTOR /MARSHALL YAZAN TUŞA BASINIZ (Ekranda ağırlık birimi PCF görünüyorsa kg çevirmeniz lazım) Bunun için PCF den KG nasıl çevirebileceğinizi yukarda anlatım. Görüntüleri kullanma kılavuzundan aldığım için orda PCF yazıyor.

Yukardaki gibi bir ekran gelecek. YES  (Bazı modellerde  START / ENTER tuşuna basmanız gerekiyor) tuşuna basınız.

Marshall mı yoksa Proktor mu gireceksiniz diye soruyor. Marshall (Beton ve Asfalt için) için 1 Proktor (Toprak) için 2 tuşuna basınız. Marhall için 1 tuşuna basınca aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak.

1 e basarsanız kayıtlı ola birim ağırlıklarından birini seçersiniz. Biz yeni değer gireceğimiz için 2 tuşuna basıyoruz.

Birim ağırlığı girip START/ENTER tuşuna basıyoruz.

Hangi kanala kaydetmek istiyorsunuz diye soruyor istediğiniz bir kanala kaydedebilirsiniz 1 tuşuna basıp 1. kanala kaydediyoruz.

Böyle bir ekran çıkacak ve bilgilerin kaydolduğunu bildirecek.

Proktor Birim Ağırlık Girmek İçin

Bu ekranda iken 2 numaralı tuşa basınız. Yukardaki adımları takip ediniz. Birim ağırlık olarak proktor ile elde ettiğiniz maksimum kuru birim hacim ağırlığı giriniz. Yaş yoğunluk cihaz kendisi bulup içindeki rutubeti düşerek size kuru birim hacim ile bölerek sıkışma yüzdesini verecektir.

Troxler 3440 Standart Sayım Yapılması

Mobil nükleer yoğunluk cihazımızı alırken yanında bir adet Plastik Standart Referans Bloğumuz gelecektir.

Standart sayım neden gerekli?

Cihazımız elektronik olduğu için değerlerde sapmalar olabiliyor. Bu yüzden standart referans bloğunun belirli bir ağırlığa sahip cihazımız kendisini buna göre kalibre edecektir.

Standart sayıma geçmeden önce cihazımızı bloğun üstüne oturtalım. Kızakların içine girecek şekilde oturtunuz cihazımızın alt tabakası referans bloğunun ucundaki demire temas etmesi gerekiyor. Aksi taktirde  sayım sonrasında P-P değeri almayabilirsiniz.

Yukardaki gibi cihazımızı düz bir zeminde bloğa oturtalım.

STANDARD tuşuna basınız.

Yukardaki gibi  bir ekran gelecek (gelmezse probun Safe moda olup olmadığını kontrol ediniz. Prob dediğimiz aşağı yukarı hareket eden kolun ucundaki radyasyonu barındıran kısmı. Kolun mandalına basıp aşağı indirip yukarı tekrar kaldırarak deneyiniz.) YES tuşuna basınız.

Tekrar YES tuşuna basınız

240 saniye geriye doğru sayım yapacak. Sayım esnasında cihazdan uzak durunuz.

Sayım bittikten sonra MS ve DS değerlerinde P sonucu almanız gerekiyor. F değeri alırsanız NO/CE tuşuna basıp tekrar sayım yapınız. Eğer troxleri soğuk bir yerden getirdiyseniz bir ısıtıcıya yaklaştırıp 20 dakika ısındıktan sonra tekrar sayım yaptırınız. P değerlerini alınca YES tuşuna basıp ölçüm yapabilirsiniz.



Troxler 3440 Mod Değiştirme

Hem toprak, hem asfalt ve betonda çalışabildiği için okuma sonuçlarını rahat alabilmemiz için bize Toprak ve Asfalt modlarını sunuyor.

Asfaltan (Beton) Toprağa yada Topraktan Asfalta(Beton) almak için SHIFT tuşuna bir defa basınız ardından 8 numaralı tuşa (üstünde MODE yazan tuş) basınız.

Böyle bir ekran gelecek. Şu anda MODE: SOIL olduğu için şu anda toprak modunda. 1 Toprak, 2 Asfalt ve beton için çalışılacak mod. 2 tuşuna bastığınızda aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak

Burda okuma sonuçlarını nasıl almak istiyorsunuz diye soruyor % cinsten almak için 1 tuşuna basınız.

Troxler 3440 İle Test Almak

Troxler Nükleer yoğunluk ve nem ölçer cihazla test alabilmek için gerekli aparatlar cihazı aldığınızda birlikte gelmektedir. Bize lazım olacak olan çift başlıklı şablon (SCRAPER PLATE / DRILL ROD GUDE) Çivi (DRIL ROD) Çıkartma Aparatı (EXTRACTION TOOL)

Eğer yedek çivi bulundurmak isterseniz, çelik bir malzemeden tornada yaptırabilirsiniz. Döküm bir malzeme kullanırsanız çabuk kırılacaktır. Orijinal çivi yüksekliği 60 cm ve çapı da 19 mm gelmektedir.

Şablonunuzu düz bir zemine oturtunuz.

Önce çıkartma aparatını çiviye takınız ardından şablondaki deliklerden birinden çiviyi düz bir şekilde çakınız (Çiviyi rahat çakabilmek için 2 kg ve üstü çekiçler kullanınız) Şablonun etrafını çizip şablonu kaldırınız. Nükleer yoğunluk aletinin alt tablasını çizgiye hizalayınız ve okuma almak istediğiniz derinliğe indiriniz.

Toprak Modunda

START/ENTER tuşuna basınız. Eğer derinlik okuma otomatik değilse sizden derinlik girmenizi isteyecek mm cinsinden derinliği giriniz Koldaki her çentik 5o mm (5cm) aralığa sahiptir. Derinliği mm cinsinden girdikten sonra tekrar START/ENTER tuşuna basınız.

Cihazdan uzaklaşıp Default olarak 15 saniye sonra bize test sonucunu verecektir. Cihazın yanına geldiğinizde başka okuma yapmayacaksanız kolu yukarı çekiniz ve probu aletin altındaki muhafaza alanında tutunuz.

Okuma sonucu ekrana geldiği

%PR=Sıkışma % si
DD= Kuru Yoğunluk
WD= Yaş Yoğunluk
M= Malzeme içerisindeki su miktarı
%M= Rutubet % si

Asfalt Modunda

START/ENTER tuşuna basınız.

15 saniye okuma yapılıyor.

Test sonuçları geldi.

%MA= Sıkışma %
WD= Yaş Yoğunluk
M= Malzeme içindeki su miktarı
%M= Rutubet %
%VOIDS= Boşluk yüzdesi

Derinlik Okuma

Genelde ilk alındığında otomatik olan bu değer zamanla arızalandığı için sensörü değiştirmek gerekebiliyor ve derinlik değerini elle girmek gerekiyor.

SHIFT tuşuna bir defa basınız ardından DEPTH tuşuna (2 numaralı tuş) basınız

Derinlik okuma Auto moda 1 tuşuna basalım ve manuel moda alalım.

Derinlik şu anda manuel moda.

Dikkat: Korkulacak bir alet değildir. Dikkatli ve kurallara uyarak kullanıldığında çok verimli bir cihazdır. Elinizden geldiğince fazla yakın durmamaya ve kesinlikle Dozimetresiz kullanmayınız.

Sormak istediğiniz bir konu olursa yardımcı olmaya çalışırım.

İyi çalışmalar.

10 Yorumlar
  1. Kerem SOR 7 yıl önce
    Cevapla

    Teşekkürler. Çok güzel bir makale olmuş.

  2. Gurhan 7 yıl önce
    Cevapla

    Sizden razı olsun bu cihazın kullanımını hep öğrenmek iştemizdim. Sizin sayenizde öğrenebildim.

  3. İlgar 6 yıl önce
    Cevapla

    Merhab. Bunun şüalanması derecesi ne kadardır? Birdeki mühendis işlerken neler geyinmeli? istifade ederken ne kadar uzak durmalı ve ya ne etmeli ve s.?

    • Şüalanması derken neyi kastettiğinizi anlayamadım. Kullanacak kişi dozimetre kullanması yeterlidir. Ekstra bir donanım sadece kullanım aşamasında gerekli değildir. Okuma esnasında 5 m uzak durulması yeterlidir. Tabi bunu dedektör ile backgorund radyasyonun olduğu nokta tespit edilip daha da yakın yada uzak mesafede olabilir.

  4. Salih Özer 3 yıl önce
    Cevapla

    Zülfü Mehmet bey öncelikle yazınız için çok teşekkürler. Benim sorum makinaya proktor değeri girip ölçüm yaptırdığımız da sıkışma yüzdesi bazen yüksek geliyor . Mesela yüzde 107 yada yüzde 110 gibi . Sebebi sizce ne olabilir. ?

    • Merhaba Salih bey, bunun sebebi dolgu malzemesinden kaynaklanabilir. Genelde probun ucu bir taşa denk gelirse yüksek sonuç verir buda yoğunluğu arttırdığı için sıkışma değerini yüksek verir. Yada cihaz yüzeye tam oturmadığı için de farklı sonuçlar verebiliyor.

  5. Salih Özer 3 yıl önce
    Cevapla

    Çok teşekkürler bilgi için. Iyi çalışmalar dilerim.

  6. Salih Özer 3 yıl önce
    Cevapla

    Kesinlikle ..

Yorum Yaz

*E-mail adresiniz gizli kalacaktır.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öneriler

Yeni Makaleler