Linux sistemlerde aşina olduğumuz Cron job konusuna Windows 2019 ile Task Scheduler (Görev zamanlayıcı) yapısına değineceğiz. Bilmeyenler için Task Scheduler ne işe yaradığına kısaca bahsedelim, belirlediğiniz zaman aralığında yada belirlediğiniz zamanda istediğiniz program yada komutların veya komut dosyalarının çalışmasını sağlayan bir Windows bileşenidir.
Örneğin bir sunucuda bir servis var ve bunun belli aralıklarla resetlemeniz gerekmektedir. Sürekli kendiniz girip resetleyeceğinize belirlediğimiz zaman aralığında kendisi otomatik resetlenecektir. Şimdi sunucuda kurulu olan OpenFire servisini belli aralıklarla resetleyen bir görev oluşturalım.
Arama çubuğuna Task Scheduler (dil türkçe ise Görev zamanlayıcı) yazalım ve bileşenimizi açalım.
Yeni görev oluşturmak için Create Task tıklayınız.
Bir isim ve bir açıklama yazalım. Eğer çalıştıracağınız komutlar yada komut satırı administrator yetkisi istiyorsa “Run whether is logged on or not” kutucuğunu işaretleyiniz, buradaki işlem bu kadar.
Triggers kısmında çalıştıracağımız komutun hangi zaman aralığında yada hangi zamanda çalışmasını istiyorsanız seçiyorsunuz.
Mesela yukardaki ekran alıntısına baktığımızda 05.01.2021 gününden başlayarak her gün saat 21:49:22 de belirteceğim kod betiği yada programı çalışacaktır. Öreğin Recur every 2 yaparsam, 2 günde bir çalışacaktır, diğerlerine değinelim;
One time
Belirlediğiniz zamanda bir defa çalışır,
Weekly
Belirlediğiniz haftalarda çalışır,
Monthly
Belirlediğiniz aylarda belirlediğiniz günlerde çalışır,
Advanced setting kısmı
Burda değineceğim satır Repeart task every.
Örneğin hafta içi görev belirlediniz bunun hafta içi 3 saate bir veyahut daha farklı zamanlarda olmasını istiyorsunuz, bu kısımdan halledebilirsiniz
Action kısmında çalıştıracağımız komutları, kod betiğini veya programları belirleyeceğiz,
New butonuna tıklayın New Action penceresinde bulunan Program/script kutucuğuna çalıştırmak istediğiniz komutu yada Browser butonuna tıklayarak istediğiniz kod betiği yada programı belirliyoruz, Ok butonu ardından çıkan uyarıyı Yes butonuna tıklayarak kaydediyoruz.
Yukarıda ki listede iki görev belirledim önce servisi durduruyorum, daha sonra çalıştırıyorum, kod sıralaması önemli ilk baştaki komut ilk önce çalışır.
Bu yüzden kodları sorasına göre yada kod betiği veya programda sıralama önemliyse ona göre görev kısmında eklemeniz gerekmektedir.
Ok tıkladığımızda belirlediğimiz görev çalışmaya başlayacak. En başta komutlar admin yetkisi ile çalışmasını istediğimiz için Administrator yetkisine sahip olan kullanıcı adı ve şifresini girdikten sonra OK butonuna tıklayarak belirlediğimiz görev işleme başlayacaktır.
Şimdi görev zamanlayıcımız aktif ve çalıştı, OpenFire kontrol panelinden ne zamandır Uptime durumunda baktığımızda 1 dakika diyor demek ki servisi yenilemiş.
Bu şekilde otomatik şekilde artık her gün belirlediğim komutlar çalışacaktır.
Select item kısmında belirlediğiniz görevi çalıştırıp iptal edebilirsiniz.
Microsoft Nt4.0 Windows (95-98-me-xp-vista-7-10) ve sunucu ailesinde bu özelliği barındırmaktadır. İyi çalışmalar.
Kaynak: