Bilgisayar Linux

Linux Sistemlerde Cron

Linux sistemlerde Cron ile arka planda bizim belirlediğimiz zaman çerçevesinde nasıl işlem yaptıracağımıza değineceğim. Windows sistemlerdeki Zamanlanmış Görevler sekmesine işlem yapabiliyoruz. Linuxda ise  etc dizini altında bulunan crontab dosyası aracılığı ile görev oluşturabiliriz. Dosyamızı herhangi bir editör yardımı  ile açıp bakalım.

[root@zulfumehmet etc]# nano /etc/crontab

Dosya içeriğinde bize gerekli parametreler hakkında bilgiler veriyor ctrl+x tuş kombinasyonu ile çıkış yapalım. * her biri birer değişkendir. Eğer parametrenin başına / koyarsanız o işlemi belirlediğiniz değer içerisinde tekrarlar.

Parametre                   Kullanılabilir Değer

minute –  Dakika                       0-59
hour – Saat                                 0-23
day of month  – Gün                 1-31
month –  Ay                               1-12 yada jan,feb,mar,apr
day of week  Hafta günü          0-7  (0 ile 7 Pazar gününü temsil eder)
command – komut                    çalıştırmak istediğiniz komut.




Bakalım bir belirli bir görev var mı?

[root@zulfumehmet etc]# crontab -l
no crontab for root

Herhangi tanımlı bir görevimiz yok dedi.  Şimdi root dizininde deneme.sh adlı bir dosyamız var ve biz bunu her gün saat 5 ile 23 saatleri arasında 3 saate bir  çalıştıralım

[root@zulfumehmet etc]# crontab -e
* 5-23/3 * * * sh /root/deneme.sh
[root@zulfumehmet etc]# crontab -l
* 5-23/3 * * * sh /root/deneme.sh

İlk önce crontab -e diyerek görev dosyasını oluşturuyoruz. Parametreleri girip kaydettikten sonra crontab -l diyerek görev listesine baktığımızda oluşturduğumuz görev listelenmesi lazım. Bir aralık belirledik ve /3 diyerek 3 saate bir tekrarlamasını istedik

* * * * 1 rm /root/dosyaadi.ls

Her pazartesi belirlediğimiz dosyayı siler.

* 8 * * *php -q /var/www/html/boot.php

Web masterlerin en çok tercih ettiği yöntem. Örneğin yukarıda belirlediğimiz bir dosyayı her gün saat 8 de çalıştıracak bir komut belirledik.

Corn ile belirlediğiniz zamanlarda siz olmasanız dahi arka planda kendisi otomatik çalışacaktır. Kısa bir şekilde değindik. Artık bunu istediğiniz gibi yorumlayarak kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.

Yorum Yaz

*E-mail adresiniz gizli kalacaktır.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öneriler

Yeni Makaleler