Küçük ve büyük işletmelerin genelde ağ ortamında kullanılan Trend Micro OfficeScan anti virüs programının sunucu üzerine kurulumu ve ağınıza bağlı olan bilgisayarlara kurulumunu nasıl yapılacağına değineceğim. Kısaca değinecek olursak Trent Micro OfficeScan sunucu entegrasyonu çalışan bir anti virüs yazılımıdır. Son zamanlarda fidye virüslerine karşı koruma sağladığını iddia eden yazılım aynı anda 2000 civarı cliende hizmet verebildiği söyleniyor. Çok fazla bir sistem gereksinimine ihtiyaç duymayan Trent Micro OfficeScan sağlıklı çalışabilmesi için sitesindeki tavsiye edilen özellikler şunlardan ibaret
- Windows Server 2008 veya üstü bir sunucu işletim sistemi
- 2GHz Intel Core 2 Duo veya daha üstü bir işlemci
- 4 GB Rem
Client bilgisayarlarınız için ise
- Windows Xp ve üstü bir işletim sistemi.
- 2 GHz Intel Pentium işlemci
- 2 GB Rem
Bu özelliktekilerdeki sunucu ve bilgisayar ile rahat bir kullanım elde edebilirsiniz. Kuruluma geçmeden önce sunucunuza Trent Micro OfficeScan’ı web ara yüzünü yönetebilmek için IIS kurmanız gerekmektedir.
Bu makalede size Windows Server 2012 üzerinden kurulumu ve ardından client tarafından da Windows Xp üzerinden servere erişip kurulum sağlayacağız.
Şimdi kuruluma geçelim. İster satın alarak yada http://downloadcenter.trendmicro.com/?prodid=5®s=NABU adresinden 30 günlük deneme sürümünü indirerek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.
İnternetten indirdiğimiz dosyayı açarak kurulumu başlatalım.
Kurulum dosyalarının hazırlanıyor.
Start butonuna basarak kurulumu başlatalım.
Next butonuna tıklayınız.
Lisans sözleşmesini kabul ettikten sonra Next butonuna tıklayınız.
Next butonuna tıklayınız.
Kuruluma geçmeden önce sistemi taramasını istiyorsanız ilk seçeneği; daha sonra taratmak istiyorsanız ikinci seçeneği işaretleyip Next butonuna tıklayınız.
Ben sistemi taramasını ve kuruluma sonra geçmesi istediğim için önce sistemimizde ki dosyalar taranıyor.
Kurulum dosyaları için farklı bir dizin belirleyebilirsiniz. Next butonuna tıklayınız.
Proxy server kullanıyorsanız proxy bilgilerini giriniz.
IIS server de host olarak mı kullanmak istiyorsunuz; yoksa default altında barınmasını istiyorsunuz diye bir seçenek soracak bize. Default yada Virtual host seçeneklerinden birini seçtikten sonra Next butonuna tıklayınız.
Host name yada ip üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Seçimi yaptıktan sonra Next butonuna tıklayınız.
Tekrar Next butonuna tıklayınız.
Lisansınızı girdikten sonra Next butonuna tıklayınız.
Tekrar Next butonuna tıklayınız.
SSL sertifikası kullanmak isteyip istemediğimizi soruyor. SSL sertifikası kullanmak daha güvenli olacağı için seçmeniz daha iyi olacaktır Next butonuna tıklayınız.
Next butonuna tıklayınız.
Next butonuna tıklayınız.
Yönetim paneli ve client kullanıcılardan yazılımı kaldırmak için gerek duyacağımız şifreyi belirleyelim. Kullanıcı adı root olarak geliyor. Şifre belirleme işlemlerini tamamladıktan sonra Next butonuna tıklayınız.
Evet diyerek şifrelerimizi onaylayalım.
Farklı bir port numarası kullanmak istiyorsanız 5 haneli bir port numarası belirleyiniz; standart belirlenen port numarasını kullanmak istiyorsanız Next butonuna tıklayarak devam edelim.
Firewall aktif ettikten sonra Next butonuna tıklayınız.
Next butonuna tıklayınız.
Next butonuna tıklayınız.
Sertifikasyon için bir şifre belirleyiniz. Kendinize ait bir sertifikanız varsa yükleyebilirsiniz. Ardından Next butonuna tıklayınız.
Next butonuna tıklayarak devam edelim.
Install butonuna tıklayınız ve kurulumu gerçekleştirelim.
Finish butonuna basarak kurulumu sonlandıralım. Kurulumu bitirdik. Şimdi yapılanmalara geçelim.
Yukarda gördüğünüz gibi görev çubuğumuzda Trent Micro OfficeScan simgesi geldi ve aktif çalışır durumda. Masa üstüne gelen yönetim paneli kısa yolunu açarak yönetim paneline girebilirsiniz. https://win-h92iu922o1j.mehmet.local/officescan/default.htm yönetim paneli adresimiz bu.
Gerçek bir sertifikamız olmadığı için sertifika hatası aldık. Bu web sitesinde devam et seçeneğine tıklayınız.
Belirlediğimiz şifreyi girip Log On butonuna tıklayınız.
Yönetim panelimiz bu şekilde. Burada birçok ayarları yapabilirsiniz. Güncelleme, loglar ve daha bir çok düzenlemeleri gerçekleştirebilirsiniz.
Örnek olarak Active Directory yapımızı tanımlayalım Administration seçeneğine geliniz Active Directory sekmesinden Active Directory Integration’a giriniz.
Domain adresimizi yazalım. Spectify Domain Credentiats butonuna tıklayın.
Active Directory yönetici adı ve şifresini giriniz.
Bir key belirleyiniz keyin path olacağı dosyayı belirleyiniz ardından Save and Synchronize butonuna tıklayınız. Domainimizi eklemiş olduk.
Sunucu tarafından yapılacak bir çok adım var. Temel hatlarıyla yapılması gerekenler bunlar. Şimdi sunucumuz clientlere anti virüs hizmeti verebilecek hale getirdik. Sıra client bilgisayarlarımızda yapacağımız değişikliklere geldi.
İnternet tarayıcımızı açıp https://win-h92iu922o1j.mehmet.local/officescan/default.htm Yönetim paneli adresimizi yazalım. Girdiğimizde sayfanın altında installer linki belirecektir. Linke tıklayınız.
Eklentiye izin veriniz.
Eklentiyi yüklemek için yükle butonuna tıklayınız.
Sisteminize uygun olan paketi seçelim ve kurulumu başlatalım. Benim client 32 bit Windows XP kurulu olduğu için 32 bit seçiyoru.
Çalıştır butonuna tıklayınız.
Tekrar Çalıştır butonuna tıklayınız.
Kurulumu başlatmak için Next butonuna tıklayınız.
Finish butonuna tıklayarak kurulumu bitirelim. Kurulum bitti. Görev çubuğunda Trent Micro OfficeScan simgesi geldi. Bu simgeden güncellemeleri gerçekleştirebilir ve bilgisayarınızı istediğiniz zaman taraya bilirsiniz.
Simgeye tıklayınız Open OfficeScan Agent Console ye tıklayınız. Güncelleme ve bilgisayarınıza genel bir tarama gerçekleştirebilirsiniz.
Yönetim panelinde de girdiğimizde 2 Agents olduğunu göreceksiniz. 2 Agents tıklayalım.
Burada da anti virüsün yüklü olduğu bilgisayarları, kullanıcı adlarını, ip adreslerini, domain adreslerini ve benzeri bilgileri görebilirsiniz.
Sunucu üzerinden Trent Micro Office Scan XG kurulumunu gerçekleştirdik. Ardından client kullanıcılarımıza sunucu üzerinden anti virüs programız da kurduk. Artık sunucunuzdan güncelleme yapıldığında clientleriniz de kendini sunucunuza bağlanarak güncelleştirmeleri gerçekleştiecektir. İyi günlerde kullanınız.
Çok ayrıntılı bir açıklama olmuş teşekkürler.