Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılıkta Enstantane Kavramı

Enstantane, fotoğraf makinemizin pozlama süresine verilen ismin adı. Eski filmli makinelerde ve günümüz dijital makinelerde de aynı sistem kullanılmaktadır. Sensör yada filmimizin önünde bir perde belirlediğimiz süre içinde açılır, süresi dolduğunda da kapanacaktır. Bu pozlama süresine enstantane denir.




Fotoğraf oluşması için mutlaka bir ışık kaynağına ihtiyaç duyarız; ama objektifimizin diyaframından geçen bu ışık kaynağını da dilediğimiz süre içerisinde pozlamak için enstantaneyi kullanırız. Enstantane süresi saniye olarak ölçülür. Enstantane değeri yükseldikçe pozlama süremiz artıyor demektir. Örnek 2, 4, 8, 15  gibi fotoğraf makinemizin bize izin verdiği süre içerisinde ilerler. Bide Bulb moduda ise fotoğraf makinemizin deklanşörüne bastığımız an perde kalkar ardından tekrar deklanşöre bastığımızda perde iner ve pozlama süremiz biter. Tabi ki 1 saniyenin altında da fotoğraf çekiyoruz. Hatta çektiğimiz fotoğrafların çoğu 1 saniyenin altındadır. Bunu da 1/xxx olarak beliririz örneğin 1/8 yani saniyenin 8 de biri. Örnek pozlama süreleri  30, 15, 8, 4, 2, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000, 1/8000

Pozlama süresi bize ne için gerekli olabilir. Pozlama süremiz düştükçe fotoğrafımızda hareket hissiyatı daha da fazlalaşır. Sabit duran objeler net hareket eden objeler fluu çıkacaktır.

Galata köprüsünde 3 saniye çekilmiş bir fotoğraf. İnsanlar hareket halinde köprüden geçen araçların sadece farları görünüyor. Sabit duran araçlar ve nesneler net bir şekilde görünüyor. Kimi görüntülerimizi de çok net isteriz. Anı dondurmak gibi. Buda kısa bir süre pozlayarak gerçekleştire biliriz.

Yukarıdaki örnekte farklı enstantane süreleri ile çekilmiş bir fotoğraf kareleri mevcut. İlk fotoğrafta 1. Saniye çekilen karede su ip gibi hiç kesintisiz iken pozlama süresi kısaldıkça su damlacıklar halinde fotoğrafımızda belli oluyor.




Pozlama süremizi ışık miktarına göre ayarladığımız için geceleri çok rahat uzun pozlama yapılabiliyor; fakat gündüzleri uzun pozlama yapabilmek için ND filtre kullanmanız gerekiyor. Aksi taktirde fotoğrafımız bembeyaz yada çoğu kısımları patlak bir şekilde çıkacaktır.

ND filtreler de stop değerlerine göre fiyatları değişiyor örneğin yukarıda aynı ışık koşullarına 2 – 4 – 8 – 16 stop düşürerek fotoğraf çekmemize olanak tanıyabiliyor.  Başka bir fotoğraf makalesinde görüşmek dileğiyle.

Yorum Yaz

*E-mail adresiniz gizli kalacaktır.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öneriler

Yeni Makaleler