Site icon Zülfü Mehmet

Kredi Kartı Kart Aidatını Geri Alma

Günümüzde neredeyse her evde kredi kartı kullanılıyor. İyi yanları olduğu gibi kötü yanları da olan kredi kartlarını bankalar bize zorla kullandırtmak istiyor adeta. Evet kullanıyoruz da. Aslında en güzeli nakit para ile çalışmak olsa da kimi zaman mecbur kullanmak zorunda kalıyoruz. Gel gelelim bu bankaların yaptıklarına. Kredi kartını kullanıyoruz diye her sene bizden kart aidatı adı altında adeta cebimizden parayı resmi yollarla çalıyorlar desek yeridir. Buna ses çıkartmayan kişiler mutlaka var. Ama usulsüz alınan bu kart aidatlarını geri almanın yöntemleri de var. Hemde yerinizden hiç kalkmadan, hiç bir aracı kuruma para ödemeden kredi kartı aidatı adı altında sizden alınan bu parayı geri alabilirsiniz.  Birinci yöntem ilk önce banka ile telefondan iletişime geçiniz. Kredi kartı ekstremin hesap özetinde benden Yıllık Kart Ücreti kesilmiş. Bunu geri ödeyebilir misiniz? diye müşteri hizmetleri ile iletişime geçmem sonucu büyük ihtimal kayıt oluşturacaklar bir hafta içinde olumlu yada olumsuz size geri dönüş sağlayacaklardır. Eğer geri ödeme yaparlarsa herhangi bir sıkıntı yok makaleyi okumaya devam etmeyebilirsiniz.; ama ödemeyi kabul emiyorlarsa makaleyi okuyup resmi yollara paramızı nasıl geri alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Çoğu insan uğraşmak istemediği için boş ver deyip kendi alın terlerini bir çırpıda cüzdanından alan bankaya teslim ediyor. Aslında çok zor bir durum yok. Size gerekli olacak olanların listesini sayıyorum.

Gerekli Olacaklar

1 – Bir adet e-posta adresi.

2 – E-Devlet şifresi.

3 – Kart Aidatının kesildiği kredi kartı ekstresi.

Şimdi oturduğumuz yerden kredi kartı kart aidatını yada yıllık kart ücretini nasıl geri aldığımıza başlayalım.




Ben Deniz Bank’ın Bonus kredi kartını kullanıyorum. 2015 döneminde kullanımım için benden kart aidatı istediklerinde kredi kartımı kapatmalarını aksi takdirde kullanmayacağımı bildirdim. Bunun üzerine benden kullanmam karşılığında kart aidatı alınmayacağını, alınsa dahi bizi aradığınızda size geri iade edeceklerini söylediler. Evet o dönem için kesilmedi 2016 sene sonunda ise 2016 dönemin kredi kartı Yıllık Kart Ücreti adı altında 79 tl para kestiklerini görünce müşteri hizmetlerini aradım.

Derdimi kibar bir dille izah ettikten sonra kayıt oluşturup geri dönüş sağlayacaklarını bildirdiler. Yapılan geri bildirim maalesef olumsuz. Bana geri ödeme yapılabileceğini söylemiştiniz geçen sene desem de. Bana işte size daha iyi hizmet verebilmek için diyerek başladı konuşmaya saydı saydı öyle birde kibar söylüyor ki sanki yaptıkları çok güzel ve bankanın tüm personelini bana hizmet etmeleri için seferber olmuş dersin. Neyse konuştu susunca geri veriyor musunuz vermiyor musunuz dediğimde oda vermiyoruz elinden geleni ardına koyma der gibisinden tabi kibarca hemde çok kibarca veremeyeceklerini söyledi. İyi güzel. Ben almasını bilirim dedim ve kapattım.

İlk iş olarak bankanın bana geri ödeme yapamadıklarına dair yazılı bir evrak lazım. Gidip şubeden de alabilirsiniz yada mail ile iletişime geçerek de geri talep oluşturabilirsiniz. Ben mail yolunu kullanarak geri talepte bulunacağım. Bankaya ilk önce kibarca bir mail gönderdim.

İnternet bankacılığı aracılığı ile de bunu talep edebilirsiniz. Size cevaplarını mail ortamında göndermelerini isteyiniz. Yoksa kart aidatını geri iade etmediklerine dair yazılı bir belge almanız gerekecek bankadan.  Bankadan bana gönderilen cevap mailini de Yıllık Kart Ücreti iadesi başvurusunda kullanacağız. Bankadan cevap maili geldi geri ödemeyeceklerini söylemişler yine.

Başvuru

Gelen maili PDF olarak yada ekran alıntısı olarak kaydedelim. Şimdi bizden kesilen kart aidatının olduğu ekstre ve geri ödemediklerine dair bankanın cevabını aldık. E-devlet üzerinden başvuruda bulunacağız. E-devlet sitesine giriş yapalım www.turkiye.gov.tr  şifremiz ile sisteme girdikten sonra Bankalar Birliğinin Bireysel Müşteri Hakem Heyeti sistemine giriş yapıyoruz https://www.turkiye.gov.tr/tbb-bireysel-musteri-hakem-heyeti uygulaması üzerinden başvurunuzu gerçekleştirelim. Kısaca durumu izah edip. Bankadan gelen mail ve ekstrenizi de ekleyerek başvurunuzu kaydediniz. Herhangi bir sorun olduğunda bize geri dönüş yapabilecekleri e-posta ve telefon numaranızı eklemeyi de unutmayınız. Dosyanın durumunu yine aynı adres üzerinden takip edebilirsiniz. Başvurumu gerçekleştirdim ve aradan geçen 90 gün sonra Bireysel Müşteri Hakem Heyetinden geri dönüş sağlandı iletişim adresinden belirlediğim e-posta adresime dosya sonucunu bildiren mail geldi.

Sonuç

Gelen mailde ücretin tarafıma iadesi hakkında karar alındığı bildirilmiş. E-Devlet üzerinden de bakalım.

Heyetten maili alınca elbette bir sevindik. E-devletten bakınca bankanızla iletişime geçmemiz gerektiği söyleniyor. Telefonla arayabilirsiniz bankanızı veya çıkan sonucu herhangi bir şubeye de verebilirsiniz ama ben direk mail ortamında iletişime geçmek istiyorum. Yine aynı şekilde bankanın mail adresine gelen yazı ile ver kardeşim paramı dercesine bir mail yazarak paramızı isteyelim.

Mailimizi rica ederim diyerek bitirdim ki. Üstün kim olduğu belli olsun. (Alt üste yazarken arz; üst alta yazarken rica eder, gerçi onlar için bir önemi olmayacak) Mailimizi de yazıp gönderdik. Şimdi bekleyelim hesabımıza paramızı ne zaman yatıracaklar.

13.04.2017 günü gönderdiğimiz maile bugün yani 21.04.2017 günü SMS ile bilgilendirdiler. Benden kesilen ücreti geri iade ettiklerini bildirdiler.



İnternet bankacılığından da kontrol ettiğimde kredi kartı hesabıma Yıllık Kart Ücreti İptali adı altında 79 tl geri yatırılmış.




Banka paramızı geri iade etmiş. Peşine düşmezseniz paranızı çok güzel yiyebiliyorlar. Gerçi çok bir uğraş içine girmedik. Yaptığımız sadece iki adet mail trafiği ve e-devlet üzerinden başvuru yaptıktan sonra yaklaşık 3 ay beklemek. Evet 79 tl pek büyük bir meblağ değil fakat ama cebimizdeki parayı almaları hiç etik bir durum değil. Kimi insan bunla uğraşmak istemiyor. Sokakta biri cüzdanınızı çalıp içinden paranızı alması neyse buda onun gibi bir durum. Tek farkı yasal prosedüre giydirerek işlemlerini yapması. Sizin için bir önem arz etmiyorsa en azından bankadan alıp o parayı ihtiyaç sahibi birine vermeniz daha iyi olmaz mı?

Exit mobile version