Bilgisayar Microsoft

Windows Serverde DHCP Kurulumu ve Konfigürasyonu

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol kısaltması) yani Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü. Ağımıza bağlı olan istemcilere otomatik ip, dns, ağ geçidi, wins tanımlayan sistemimizin adı. Evimizde iş yerimizde kullanmış olduğumuz modem, router gibi cihazlarda DHCP barındırıyor. Bu cihazlardaki DHCP’ye fazla müdahale edemediğimiz için Windows Server’imize  (Bu sistemin benzerini linux sunuculara da kurulabiliyor)kendi yönetebileceğimiz DHCP sunucu kuruyoruz. Bu sayede istemcilerimiz ip adreslerini otomatik alarak her istemci için tek tek uğraşmamıza gerek kalmadan ağımızda bir düzenleme sağlıyoruz. Aşağıdaki diyagrama bakarak sistemin nasıl işlediğine bakalım.



Diyagramda da görüldüğü gibi bir router yada modem ile sunucumuza erişiyoruz sunucumuzdan ağımıza bağlı clientlere DHCP ile (Hizmet alacak tüm birimler linux yada windows işletim sitemli bilgisayar, telefon, tablet)  ip kiralamayı gerçekleştiriyor.

Size makalemizde Active Directory ve DNS server kurulu Windows Server 2012 aracılığıyla istemcilerimize DHCP ile otomatik ip nasıl aldıklarını göstermeye çalışacağım.

DHCP kurmadan önce ip adresimizi elle düzenlememiz gerekiyor.  DNS adresimizi 127.0.0.1 yapmamın sebebi DNS sorgularının sunucumuz üzerinde dönmesi.

Sunucu yöneticisine giriniz Rol ve özellik ekleye tıklayınız.

İleri tıklayınız

İleri tıklayınız

İleri tıklayınız

DHCP seçin karşımıza bir sihirbaz çıkacak Özellik Ekle butonuna tıklayınız.

DHCP seçili ve İleri tıklayınız.

Herhangi bir özellik yüklemeyeceğimiz için İleri tıklayınız.

İleri tıklayınız

Yükle butonuna tıklayarak kurulum işlemini gerçekleştirelim.

Kurulum işlemi bitti Kapat butonuna tıklayınız.

Kurulum işlemi bitti ve yapılandırmaya geçelim. Bunun için sarı uyarı butonuna tıklayarak çıkan menüden DHCP yapılandırmasını tamamla yazısına tıklayınız.

İleri tıklayınız

Değişiklik yapmayacaksanız Kaydet butonuna tıklayınız.

Kayıt işlemi bitti Kapat butonuna tıklayarak kapatalım. Şimdi DHCP Yöneticisine girip gerekli konfigürasyonları yapalım.

Panodan DHCP tıklayınız çıkan menüden sunucuya sağ tıklayınız ardından DHCP Yöneticisine tıklayınız.

IPv4 üzerinden kurulum gerçekleştireceğimiz için iPv4’e sağ tıklayınız ve Yeni Kapsam’a giriniz.

İleri tıklayınız.

Herhangi bir isim belirleyiniz ve ardından İleri butonuna tıklayınız.

Dağıtacağınız ip aralığını seçiniz. Burada dikkat etmeniz gereken dağıtacağınız ip aralığına göre subnet mask oluşturmanız gerekecektir.  Aralığıda belirledikten sonra İleri butonuna tıklayınız.

Örneğin 192.168.2.10 ile 192.168.2.230 arasında ip dağıt dedik ama ben bu aralıktan belirli aralıklardaki iplerin dağıtılmasını istemiyorum mesela 192.168.2.11 ile 192.168.2.20 arasını dağıtmasın. 192.168.10 ip adresini kiralar ama 192.168.2.11 ve 192.168.2.20 ip adreslerini kiralanmayacaktır. İşleminizi yaptıktan sonra İleri butonuna tıklayınız.

Kiralama sürelerini belirleyelim. Standart olarak 8 gün olarak geldi. Siz network politikanıza göre uzatabilir yada kısalta bilirsiniz. Seçiminizi yatıktan sonra İleri butonuna tıklayınız.

Evet, bu seçenekleri şimdi yapılandırmak istiyorum seçeneğini seçip İleri tıklayınız

Varsayılan ağ geçidimizi yazalım. 192.168.2.254  ekle diyerek listeye ekleyelim ve İleri butonuna tıklayınız.

DNS olarak serverimizin ip adresini girelim. Domain kullandığım için çözümle dediğimde de kendisi otomatik düzenleyecektir.

Wins sunucu kullanıyorsanız tanımlayabilirsiniz. Kullanmıyorsanız boş geçebilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra ileri butonuna tıklayınız.

Yaptığımız değişiklikleri aktif etmek için Evet, bu kapsamı şu an etkinleştirmek istiyorum seçeneğini seçip İleri butonuna tıklayınız.

Son butonuna tıklayarak düzenlemeyi bitirelim.

Adres havuzuna baktığımızda yaptığımız düzenlemeleri göreceksiniz.

Kurulum ve düzenlemeler bitti. Şimdi clientlere hizmet alma işlemi gerçekleşiyor mu kontrol edelim.

Ağ yöneticisinden ağ bağdaştırıcımızı yapılandırmak için  iPv4 özelliklerine gelipİp adresini ve DNS adreslerini otomatik almasını söyleyelim.

İstediğimiz blogda ip aldı hatırlasanız 192.168.2.10 kiralanıyordu ama 11 kiralanmıyordu. Başka bir client eklendiğinde 21 den başlayacak bakalım.

Daha sonra bağlanan clientmiz 192.168.2.21 nolu ip adresini aldı. DHCP kurulumumuz aktif ve çalışır durumda.



Windows Server 2012 de DHCP kurulumu ve konfigürasyonlarına değindik. Anlatacaklarım bu kadar. Herkese kolay gelsin.

3 Yorumlar
  1. Emrah Yalım 7 yıl önce
    Cevapla

    Teşekkürler, güzel bir anlatım olmuş. Ben 192.168.0.10 ile 192.168.10.254 arasında ip dağıtmasını istiyorum. Subnetim nasıl olmalı. Teşekkürler.

Yorum Yaz

*E-mail adresiniz gizli kalacaktır.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öneriler

Yeni Makaleler