Bilgisayar

SoftEther İstemcilere Statik Ip Verme

SoftEther kurulu bir sunucuya bağlanırken SoftEther’deki DHCP bize otomatik bir ip tanımlayacaktır. Ama biz istediğimiz herhangi bir ip adresini de istemcimize verebiliriz. Peki sabit ip ne işimize yarayacak.  Otomatik ip alırsa ne olur gibi bazı sorulara cevap verelim.

Sabit IP ne işimize yarayacak?

Sabit ip adresi alması gelen istemcinin her zaman aynı ip numarası ile ağımıza dahil olacağı için her istemciyle iletişime geçtiğimizde ona ip adresi sormak zorunda kalmaız.




Otomatik ip alırsa ne olur?

İstemci otomatik ip aldığında her bağlantı sırasında farklı ip adreslerine sahip olacaktır. İstemciler arasında herhangi bir dosya transferinde sürekli farklı ip adresleri girip sorunlar yaşanacaktır. Yazıcı paylaşımlarında sürekli yazıcı ip adresi değiştirmek zorunda kalınacaktır. Veri tabanı paylaşımlarında sürekli veri tabanı ip adresini değiştirmek zorunda kalınacaktır. Bu tür sorunların önüne geçebilmek için sabit ip almamız bize avantaj sağlayacaktır.

Statik yani sabit ip almadan önce DHCP yapımızı bir kontrol edelim.

DHCP bize 192.168.30.10 ipsinden başlayarak 192.168.30.200 kadar ip dağıtımını yapıyor. 192.168.30.1 nat sunucumuzun ip adresi ve aynı zamanda ağ geçidimizin ip adresi. Subnet Mask, Gateway bilgileri SecureNAT Configration menüsünden bakabilirsiniz. Bizde kullanıcılarımıza 192.168.30.10 ila 192.168.30.200 arası manuel ip tanıma işlemlerini gerçekleştirebiliriz. Bu ip bloglarını değiştirme imkanımız var. Ama değiştirmeye gerek olmadığından aynı şekilde devam edeceğiz.

Mac OSX işletim sistemi üzerinden nasıl yapacağınıza değinelim.

 

Ağ Tercihlerini açıp bağlanmak istediğniz VPN ağını seçiniz ve İleri Düzey butonuna tıklayınız.

Menüden TCP/IP seçeneğini açınız ve SoftEther üzerindeki ip yapınıza göre ip belirleyiniz. Tamam butonuna tıklayınız.

Önce Uygula butonuna basarak ayarları tanımlayalım ve ardından Bağlan butonuna tıklayarak bağlantımızı sağlayalım.

Bağlantımız gerçekleşti. Bize istediğimiz 192.168ç30.20 ip adresini tanımladı. Artık bu bilgisayar erişim sağladığında hep aynı ip adresini alacaktır. Terminalden de kontrol edelim.

IpTable komutunu girdiğimizde aldığımız ip adresinin 192.168.30.20

VPN bağlantını açıp özellikler ardından Ağ İletişimi IPv4 özeliklerini açıp manuel ip yapısını girip bağlantıyı sağlayalım.

Bağlantımız oluştu ip bilgilerine baktığımızda ip adresimiz 192.168.30.21 olarak belirlediğimiz ip adresini almış. Belirlediğiniz ip adresleri arasında rahatlıkla iletişim sağlayabilirsiniz.




Şimdi bir test yapalım. 192.168.30.25 ve 192.168.30.26 ip adreslerine sahip istemcileri birbiri ile konuşturalım. Bir listemize bakalım.

iptable komutunu kullandığımızda 25 ve 26 nolu ip adreslerini almış istemilerimiz

\\192.168.30.25 adresine girdiğimizde dosya, yazıcı, veritabanı veya paylaşmak istediğiniz herhangi bir servisi bu ip adresi üzerinden paylaşabilirsiniz

Microsft RRAS üzerinden sabit ip nasıl alabileceğinizi daha önceki makalemde anlatmıştım. https://www.zulfumehmet.com/rras-ile-statik-ip-atama/ bu adresten ulaşabilirsiniz.

Yorum Yaz

*E-mail adresiniz gizli kalacaktır.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öneriler

Yeni Makaleler