Fotoğrafçılık

Asa (ISO) Duyarlılığı

Asa bir diğer adı ISO fotoğraf veya sinema filmlerinin ışığa olan duyarlılığını belirten bir ölçüt kavramıdır. Günümüzde dijital fotoğraf makinelerinde de kullanılan ISO fotoğraf makinemizin sensörünün ışığa olan duyarlığını belirtmektedir. Günümüz teknolojisinde 12,000 ve üstü ISO duyarlılığı olan sensörler mevcuttur.

200 ASA değerindeki Fujifilm marka bir film

400 ASA değerindeki başka bir film

Çeşitli asa değerlerine sahip filmler.

Günümüzde yaygın olarak ASA ölçüm sistemi kullanılmaktadır ve değişik isimlerde ve değerlerde kaşımıza çıkabilmektedir. Örneğin:

  • DIN: Almanya, uluslararası
  • ASA / GE / Weston: ABD, uluslararası
  • SCH (Şayner): Almanya
  • HD (Hunter Driffield): Fransa
  • GOST (Rusça: ГОСТ): SSCB

Karşılaştırma tablosu

İso duyarlığın bize faydaları ve zararları nelerdir.

Faydaları

Düşük ışık koşullarında yüksek perde hızı ile fotoğraf çekmemize olanak tanıması. Misal 100 ISO ile çekilen bir fotoğrafı 16 saniyede çekmemiz gerekirken 200 ISO ile bunu 8 saniyede çekebiliriz aynı şekilde 400 ISO ile 4 saniye gibi bir pozlama süresine düşürme imkanımız mecvuttur.

Zararları

Günümüz teknolojisinde ISO fotoğraf makinemizin sensörüne giden voltajı arttırması sonucu ışığa olan duyarlığını artırabiliyor. Bazen sensörümüzün yanmasına bile sebebiyet verebilmektedir. Yüksek iso ile uzun pozlama yapmamaya dikkat etmemiz sonucunda bu tür sorunları en az seviyeye çekebiliriz. Bu duyarlılık artmasından kaynaklı fotoğraflarımızda noisler (kumlama) oluşmakta.

ISO değeri arttıkça fotoğraftaki kumlama daha da belirgin olmaktadır. Başka bir fotoğraf daha inceleyelim.

Sağa doğru aynı kadrajın farklı iso değerleri ile çekilmiş fotoğrafları mevcut. Sağa doğur kumlama miktarının artığı açık bir şekilde belli olmakta.




Peki iso kumlama yapıyorsa neden kullanalım. Aşırı derecede kullanıldığında kumlama yaparak fotoğrafımıza iyi bir görüntü vermese de makul seviyede kullanılması sonucu. Güzel ve temiz bir fotoğraf elde etme imkanımız olacaktır. Unutmayın ki duyarlılığı ne kadar artırırsanız o kadar çok kumlama olacaktır. Düşük ışık koşullarında net fotoğraf elde edebilmek için iso ve perde sürelerinizi bir nebze arttırmanız güzel kareler elde etmenize olanak tanıyacaktır. Işığınız bol olsun.

Kaynak:

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/ASA_duyarl%C4%B1%C4%9F%C4%B1
  2. https://tr.wikipedia.org/wiki/Film_hassasiyeti
  3. http://www.exposureguide.com/iso-sensitivity.htm
  4. http://www.imcphoto.net

Yorum Yaz

*E-mail adresiniz gizli kalacaktır.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Öneriler

Yeni Makaleler